DM | Diari del Maestrat
Menu


VINARÒS - ACTUALITAT

Esta nit canvia l'hora

7948d-hora2son3-2-cat-mar17.jpg
Diumenge els rellotges s'avançaran una hora ia les 02.00 seran les 03.00


 


La matinada de dissabte a diumenge els rellotges s'avançaran una hora en tota la Unió Europea per donar pas a l'horari d'estiu, però, l'objectiu d'estalvi energètic d'aquesta mesura, amb conseqüències sobre el ritme vital de les persones, és cada vegada més qüestionat.

A les dues de la matinada de diumenge caldrà avançar el rellotge a les tres, ia partir d'aquest dia hi haurà una hora menys de llum al matí (el sol sortirà cap a les vuit) i una més a la tarda (s'enfosquirà a partir de dos quarts).

El canvi d'hora va començar a generalitzar, encara que de manera desigual, a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els rellotges per poder aprofitar més la llum del sol i consumir menys electricitat en il·luminació.

Avui, uns 1.500 milions de persones de gairebé 80 països mouen les agulles del rellotge dues vegades a l'any amb aquesta finalitat.

A la Unió Europea, el canvi d'hora s'aplica com a Directiva amb caràcter indefinit els últims diumenges d'octubre i març.

La mesura està justificada en la normativa comunitària per "els seus impactes positius no només sobre l'estalvi sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària, les condicions de treball i les formes de vida, la salut, el turisme o el oci ".

Però està realment justificada aquesta mesura, que sol alterar els ritmes vitals de les persones, en l'estalvi energètic?

Segons Rafael Montes, portaveu de la Comissió d'Energia d'Ecologistes en Acció, encara que és "raonable aprofitar cada hora de llum solar", avançar el rellotge "no implica necessàriament gastar menys energia".

No sempre suposa estalviar

El 2010, Ecologistes en Acció va dur a terme un estudi a Espanya en què analitzava el consum mitjà diari d'energia en els deu dies previs i posteriors als canvis d'hora durant tres anys.

L'anàlisi, que no considerava les condicions climàtiques, va posar de manifest que en quatre dels sis períodes estudiats augmentar el consum d'energia amb el canvi d'hora entre un 2,2 i un 2,95%, mentre que només es va reduir en dues, un 0,03% en una i un 2,1% en una altra.

L'estimació de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) és, però, que el potencial d'estalvi en il·luminació a Espanya, pel canvi d'hora, pot arribar a representar un 5% del consum elèctric en il·luminació, equivalent a uns 300 milions d'euros.

D'aquesta quantitat, 90 milions d'euros correspondrien al potencial de les llars espanyoles, el que suposa un estalvi de 6 euros per llar, mentre que els altres 210 milions d'euros restants s'estalviarien als edificis del sector terciari i en la indústria.

Tanmateix, fonts de l'IDAE expliquen que per assolir aquest potencial d'estalvi s'ha de dur a terme un comportament responsable a la llar a l'hora de prescindir de la il·luminació artificial quan no és necessària, així com la utilització de tecnologies d'estalvi per aprofitament de la llum natural en edificis del sector terciari i en indústries.

Inici
Contacte
Publicitat
Avís legal