DM | Diari del Maestrat
Menu


OPINIONS

Carles Riba ens parlarà de canvi climàtic i transició energèticaEl proper dijous, 15 de juny, el Grup de Debat i Recerca Tràngol ens convida a la conferència del doctor Carles Riba Romeva, enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, que tindrà lloc al Saló d’actes de la Fundació Caixa Vinaròs a partir de les 19,30 hores sota el títol “Canvi climàtic i transició energètica”.

El professor Riba analitzarà com la civilització humana dels darrers 200 anys s’ha basat en l’ús de recursos energètics fòssils (carbó, petroli i gas natural); uns recursos fòssils que no són altra cosa que matèria viva que, durant diversos centenars de milions d’anys, s’ha anat transformant i concentrant en els combustibles que avui dia usem i que ara els estem consumint a un ritme un milió de vegades més ràpid de quan es van produir.

Per altre banda, ens comentarà com la crema d’aquests combustibles fòssils restitueix el carboni acumulat en el subsòl a l’atmosfera en forma de CO2 i de metà el que provoca l’augment de l’efecte hivernacle i un bon grapat de conseqüències: augment de les temperatures, desgel de les glaceres, augment del nivell del mar, tendència a la desertificació de les zones temperades, així com la major freqüència d’episodis climàtics extrems (vents huracanats, pluges torrencials, inundacions, etc.).

Això el fa arribar a una dràstica conclusió: l’era dels combustibles fòssils arriba a la seva fi per dos motius: són finits i comencen a escassejar; i la seva crema comporta un canvi climàtic de conseqüències severes i no reversible a curt termini. Tanmateix ens proposa una solució: la transició energètica total vers les energies renovables (hidroelèctrica, eòlica, termosolar, fotovoltaica; potser més endavant, marina i geotèrmica) en les properes 2 a 4 dècades.

 

CV Carles Riba Romeva

Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya

Professor a la UPC des de 1971 en enginyeria de màquines.

Alcalde de Sant Joan Despí i vicepresident de la Corporació Metropolitana de Barcelona (1979-1983)

Director del Centre de Disseny d’Equips Industrials (CDEI-UPC) des de 1999

President del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) de 1995 a 2013

Vicepresident de la Coordinadora de Centres de Parla Catalana (CCEPC) des de 2000

President del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible (CMES) des de la seva fundació el 2012. 

 

Grup de debat i recerca TràngolPara publicar tu noticia envía un correo a info@diaridelmaestrat.com y si cumple con los requisitos la publicaremos.Inici
Contacte
Publicitat
Avís legal