DM | Diari del Maestrat
Menu


VINARÒS - POLÍTICA

ACORD CIUTADÀ presenta 32 noves propostes culturals per a la ciutat de Vinaròs

b56a5-joan-fuster.jpg
VINARÒS - POLÍTICA - 31/05/2017 12:33:09 - Joan Fuster
Lluís Batalla proposa Poetes Musicats com un acte cultural de futur a la nostra ciutatACORD CIUTADÀ presenta 32 noves propostes culturals per a la ciutat de Vinaròs, englobades en 2 grans nuclis : Miguel Hernández i Joan Fuster.  

Lluís Batalla proposa Poetes Musicats com un acte cultural de futur a la nostra ciutat

 

31/05/2017

   La proposta del Grup Municipal és, en paraules de Lluís Batalla,”el fruit d'un treball basat en buscar el màxim amb el menor cost possible”; el treball, que va començar fa dos mesos, donat que al 2017 s'acompleixen els 75 aniversari de la mort del poeta i el 25 aniversari de la mort de l'intel.lectual , els dos valencians, tracta de buscar propostes adaptades a l'entorn de Vinaròs. El resultat són 19 propostes al voltant de la figura de Joan Fuster i 13 propostes per Miguel Hernández. “El treball s'ha fet, com s'ha de fer per qualsevol polític amb ganes de fer coses, conscients de les possibilitats reals que Vinaròs té en aquests moments”, en paraules de Batalla. Lluny de considerar-les una limitació, en comparació a d'altres ciutats, “les hem considerat un punt de partida”.

     A més s'ha valorat també que a Vinaròs “tenim mitjans de comunicació, públics i privats, tenim carrers, tenim balcons, tenim un fantàstic passeig. És un bon punt de partida”.

 

    Les propostes presentades pel que fa a Joan Fuster van des de  proclamar 2017 com “ ANY JOAN FUSTER” a Vinaròs, fins  publicar Aforismes al Diariet, passant per Cunyes de ràdio amb aforismes, reproducció d'articles, amb referència bibliogràfica, establir contacte amb la Casa Museu Joan Fuster, articles al voltant de la figura de Joan Fuster des de totes les vessants possibles, Conferències, Referències a Vinaròs de Joan Fuster, completar el fons bibliogràfic a la Biblioteca Municipal de Vinaròs, el descompte del 10% en la compra de llibres de Fuster, Cunyes de ràdio amb aforismes. Una altra iniciativa és  Joan Fuster a les balconades a façanes abandonades o allí on vulguen propietaris: lones amb cites, o Concurs Graffiti de Joan Fuster. En paraules de Lluís Batalla “Fem de Vinaròs una ciutat temàtica en graffitis”. Hi ha també una vessant intergenarcional en les propostes com és una  Trobada Jove per fer recerca a les xarxes de fons videogràfic i periodístic de Joan Fuster ,o l' Activitat Intergeneracional: “ Els aforismes Vinarossencs”. Les activitats es completarien amb Música a l'entorn de Joan Fuster, i la  Lectura Col.lectiva de “Nosaltres, els valencians”

 

   Lluís Batalla ha recordat el boicot explícit que el PP a València va fer durant 20 anys i sobretot al 2012 de manera premeditada al 20è aniversari de la mort de l'intel.lectual. “Desitgem que ara Joan Fuster no sigui ignorat pels que abans l'adoraven”.

 

   Pel que fa al valencià Miguel Hernández,  proposa tot un seguit d'activitats que s'estén des de completar el fons bibliogràfic amb les darreres novetats biogràfiques i bibliogràfiques al voltant de la seva figura, Cicle de Conferències, Exposició a l'aire lliure al Passeig Marítim de poemes de Miguel Hernández, Trobada Jove per fer recerca a Internet de fons periodístics on es parle de Miguel Hernàndez en el temps que va viure i morir, així com de fons dels seus poemes musicats.

    La proposta que ha destacat Batalla és  “Poetes Musicats, trobada de músics i cantautors, que vulguen posar partitura inèdita a poemes de Hernàndez.”Això iniciaria un cicle que s'hauria de fer a Vinaròs, d'ara en endavant, de musicar poetes”. Cada any s'escolliria un poeta, recordant que 2018 és el 25è aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés i el 80è de la mort de César Vallejo.

     Cal destacar en aquest capítol : Fer una projecció de les propostes audiovisuals que fins la data s'han guanyat al Certamen “Cortometrajes Miguel Hernàndez” aquest any ja a la seva 7a edició, emparada per la Cátedra Miguel Hernández, de la Universitat Miguel Hernández de Elx (Alicante), en colaboració amb la Fundación Cultural Miguel Hernández, a més de  Recital Poètics Miguel Hernández, el  Descompte del 10% en la compra dels seus llibres. El concurs de graffitis al voltant del poeta també es fa, com en Fuster, buscant espais museístics als carrers de Vinaròs.” A Vinaròs no tenim grans espais museístics , però tenim parets, murs on fer-ho”.

 

     Les propostes d'ACORD CIUTADÀ també abastirien el món acadèmic propiciant des de diferents organismes oficials ajuts del desplaçament de docents al IV CONGRESO INTERNACIONAL “MIGUEL HERNÁNDEZ, POETA EN EL MUNDO”
15, 16 ,17  y 18 de Novembre de 2017, a Orihuela, Alacant i Elx.
O la Lectura Col.lectiva d'obres de Hernández.

 

 

   Lluís Batalla ha finalitzat la seua compareixença fent una anàlisi del status quo cultural de la ciutat i les polítiques culturals municipals:  Vinaròs és una ciutat amb els espais que té i no té espais que altres ciutats sí han tingut cura de no perdre. Vinaròs, al mateix temps, és una ciutat que, víctima de l'ego per la capitalitat, ha sacrificat espais que ha perdut mentre altres ciutats els han mantingut.”

 

    Vinaròs també és capital de l'emprenedoria, doncs bé: En Cultura el principal emprenedor ha de ser el polític, el regidor; aquí no valen cursos de Vinalab.”

Si a més el regidor del govern parla de que ha d'haver cultura al carrer , l'ha de fomentar; si ningú dóna idees, s' han de buscar; allò que no pot fer-se és creuar-se de braços.

 

   L'anàlisi, a dia d'avui, no pot ser però optimista:” Des d'esta perspectiva i sobretot des d'esta passivitat de l'equip de govern no podem assegurar que la cultura a Vinaròs tingui futur. Però encara podem anar més lluny, si seguim el camí aristocràtic d'esperar a que toquen la porta us puc dir que la cultura no té futur.”

 

  La intenció d' ACORD, després de dos anys a la Corporació Municipal,   és seguir fent propostes , i esperar que algun dia , algú entengui  que la cultura també pot ser un motor econòmic d'una ciutat encara que no tingue auditori, Museus o Espais tancats on mostrar-se.”

 

 

ANY  MIGUEL HERNÁNDEZ

Vinaròs 2017

 

PROPOSTES D'ACORD CIUTADÀ

25 DE MAIG 2017

 

Aniversari de la mort de  Miguel Hernández (1910- 1942)

- Completar el fons bibliogràfic amb les darreres novetats biogràfiques al voltant de la seva figura.

-Completar el fons bibliogràfic amb les darreres novetats bibliogràfiques al voltant de la seva figura(Correspondència amb Aleixandre, per exemple)

- Cicle de Conferències al voltant del poeta (CEFIRE?)

- Exposició a l'aire lliure al Passeig Marítim de poemes de Miguel Hernández.

- Trobada Jove per fer recerca a Internet de fons periodístic on es parle de Miguel Hernàndez.

- Fons dels seus poemes musicats.

- “Poetes Musicats”, trobada de músics que vulguen posar partitura inèdita a poemes de Hernàndez. Inici d'un cicle que s'hauria de fer a Vinaròs, d'ara en endavant, de musicar poetes. Cada any s'escull un/una poeta. És el Poètics Músics Festival?.

- Fer una projecció de les propostes audiovisuals que fins la data s'han guanyat al Certamen “Cortometrajes Miguel Hernàndez” aquest any ja a la seva 7a edició, emparada per la Cátedra Miguel Hernández, de la Universitat Miguel Hernández de Elx (Alicante), en colaboració amb la Fundación Cultural Miguel Hernández

- Recital Poètic Miguel Hernández( Contactar Fundació Caixa Vinaròs)

- Descompte del 10% en la compra de llibres de Miguel Hernández( Assumit per la regidora de Cultura)

-Propiciar des de diferents organismes oficials ajuts del desplaçament de docents al IV CONGRESO INTERNACIONAL “MIGUEL HERNÁNDEZ, POETA EN EL MUNDO”
15,16,17 y 18 de Noviembre de 2017, a Orihuela, Alacant i Elx.

- Vinaròs és terra de Graffitis : Concurs Graffitis de Miguel Hernàndez

- Lectura Col.lectiva

 

ANY  Joan Fuster 

Vinaròs 2017

 

 

PROPOSTES  ACORD CIUTADÀ

25 DE MAIG 2017

 

 

JOAN FUSTER ( 1922-1992)

XXV aniversari del comiat

 

- Proclamar 2017 com “ ANY JOAN FUSTER” a Vinaròs, donat que el PP a València va ometre al 2012 de manera premeditada el seu 20è aniversari.

- Contacte amb la Casa Museu Joan Fuster (Expos Itinerants)

- Aforismes al Diariet. Frase en portada.

- Cunyes de ràdio amb aforismes( Com els post-Its de

  poèsia de Catalunya Radio)

- Reproducció d'articles, amb referència bibliogràfica ( Foment de la compra de llibres)

- Articles al voltant de la figura de Joan Fuster des de totes les vessants possibles

- Conferències- Cicle de Conferències.

- Conversa“ Nosaltres els fusterians”.Joan Fuster és el protagonista d'una conversa entre Antoni Furió, Catedràtic d'Història per la Universitat de València;la Fundació Josep Irla, i persones destacades del camp cultural i polític.

- Exposició Plataforma del País Valencià ( articles periodístics).

- Referències a Vinaròs de Joan Fuster.

- Completar fons bibliogràfic a la Biblioteca Municipal de Vinaròs

 

- Joan Fuster a les balconades de façanes abandonades o

allí on vulguen propietaris: lones amb cites.

- Descompte del 10% en la compra de llibres de Fuster ( assumit per Ajuntament)

- Vinaròs és terra de Graffitis : Concurs Graffiti de Joan Fuster.

- Trobada Jove per fer recerca de fons videogràfic i periodístic de Joan Fuster.

-  Projecció documental SER JOAN FUSTER, produït per la Universitat de València, a través de la Càtedra Joan Fuster i el Taller d'Audiovisuals .

- Activitat Intergeneracional: “ Els aforismes Vinarossencs”

- Música a l'entorn de Joan Fuster.

- Lectura Col.lectiva de “Nosaltres, els valencians”
Inici
Contacte
Publicitat
Avís legal