DM | Diari del Maestrat
Menu


OPINIONS

Si Espanya implosiona, què farem al País Valencià?El passat dilluns 19 de desembre hi va haver un debat molt interessant a l’Octubre CCC. L’ocasió la va donar la projecció del documental L'autodeterminació damunt  la taula, dirigit per Pere Sánchez, realitzat per Carlos Sanchiz Rodríguez i editat per Alberto Andreu. En aquest treball una sèrie de persones expertes parlen de la raó del dret d’autodeterminació i de la seva aplicació pràctica en casos recents com Kosovo, Crimea o Escòcia, i de la relació que poden tenir amb casos potencials com Catalunya, les Illes Balears o el País Valencià.


Després de la projecció del documental, va tenir lloc un important debat presentat i moderat per Bartomeu Rosselló, president del Cercle Mallorquí de Negocis, entitat promotora del documental i de la seva presentació a València. Hi van participar Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, el jutge i senador per ERC Santiago Vidal i Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis.

Tant al llarg del documental com en el posterior debat van anar apareixent conceptes i interrogants, des de la definició que fa la Carta de les Nacions Unides sobre el Dret d’Autodeterminació com a eina per prevenir conflictes i garantir la pau entre els pobles, fins als tipus d'Estat que voldrien construir als seus territoris les persones i entitats que el reivindiquen, així com quines creuen que són les passes a seguir per aconseguir-lo. També es va discutir sobre si aquest dret és o no  aplicable en cap dels territoris de l'Estat espanyol o dins  el marc jurídic de la Unió Europea. Altres temes que també van sorgir versaven sobre si prevaldrà el Dret a l’Autodeterminació sobre el principi d'integritat territorial o si és un dret reservat i ja aplicat a les antigues colònies o s'ha de continuar desenvolupant en funció dels casos que van apareixent

Dos temes, però, em van semblar centrals. El primer va ser quan arran de la intervenció  d’Albert Pont es va explicar com davant els processos secessionistes els estats d’arrels democràtics i de pràctiques flexibles tenen capacitat de negociar la secessió, acordar les formes i els ritmes, repartir els actius i els passius i entrar en una nova etapa de relacions amb el nou Estat emergent. Per contra, els estats de poca tradició democràtica i de practiques rígides tenen una tendència contrària a la negociació i acaben sovint implosionant. Entre els primers hi trobaríem el Canadà i el Regne Unit i entre els segons l’antiga URSS –que prèviament havia sigut el primer estat en reconèixer el Dret d’Autodeterminació–  i sembla evident que també pot ser el cas del Regne d’Espanya.
Aquest tema ens porta al segon que vull destacar. Caldria pensar que, més enllà de l’opinió que puguem tenir sobre aquesta qüestió i de l’hipotètic resultat, Catalunya i el Regne d’Espanya estan abocats a un procés secessionista. Així ho preveuen els grans mitjans de comunicació a nivell internacional[1], i també sembla prou evident que ja està a l’ordre del dia dels parlaments i cancelleries del nostre entorn[2].
Un procés que ara per ara i per les característiques de rigidesa i poca tradició democràtica portaria l’Estat espanyol a una situació de gran risc d’implosió. Tot i que en política sol ser l’espai on més fàcils són els canvis d’opinió, tant el darrer discurs de Felipe VI de la nit de Nadal com les recents resolucions del Tribunal Constitucional espanyol i un munt de declaracions polítiques, reafirmen eixe tarannà rígid i que exclou  la negociació característic de l'Estat espanyol.

I si això es produeix, què farem des del País Valencià estant? Hi ha algun estament, institució, entitat, organització o simplement persones que estiguen estudiant o avaluant què fer si eixe escenari s’acompleix?  Un escenari d’eixes característiques certament implica riscos, però és possible que també oferisca oportunitats. El Govern ha previst res en aquest sentit? I les Corts o les entitats empresarials, sindicals, socials o polítiques?  Continuarem amagant el cap o simplement (com es va verbalitzar al debat) continuarem desitjant que el fet no es produïsca entre d’altres raons perquè ens quedaríem sols davant d’una Espanya que no convenç ni qui no la qüestiona?

A les acaballes del debat vaig fer una crida a la “intel·ligència” del País Valencià per pensar la possibilitat d’aquest escenari. Ara ho faig en aquestes línies.

Antoni Infante
Antoni Infante (@infanteantoni)

Coordinador de la PDaD  (@DaDPV)

 Para publicar tu noticia envía un correo a info@diaridelmaestrat.com y si cumple con los requisitos la publicaremos.Últimes entrades:

2017-03-25 11:29:20
Marina Albiol acusa el govern central de voler aprovar el CETA "sense fer soroll, com si fóra un tema menor" i insisteix en la necessitat d'un referèndum

2017-03-24 15:59:43
La estrategia turística provincial confeccionada junto a empresarios permite incrementar un 5,5% los empleados del sector turístico

2017-03-24 15:51:26
Navarrete: “Que el PP reclame ara més trens de rodalies demostra la seua hipocresía i que a Compromís anem pel bon camí”

2017-03-23 12:09:09
Más de medio centenar de ayuntamientos ya han presentado sus proyectos para utilizar los 12.340.000 euros del Plan Castellón 135

2017-03-23 11:50:32
Xerrada de Ferran Suay i Lerma

2017-03-23 08:29:00
Bou (PSPV): “Ya es hora de que llegue el AVE pero el problema lo tenemos con los cercanías”

2017-03-21 18:26:49
Difusió de les noves ajudes del Pla Renhata

2017-03-21 13:26:09
Unión de Mutuas informa sobre el incentivo BONUS de la Seguridad Social

2017-03-21 11:06:55
Marina Albiol: "El govern central fa 10 mesos que no contesta al Parlament Europeu sobre la supressió de les ajudes a VPO"

2017-03-21 10:59:20
Falomir (PSPV): “El PP ha dejado los espacios naturales en unas condiciones miserables”

2017-03-20 16:12:36
La del manojo de rosas, zarzuela| 25 de marzo en el Teatro Principal

2017-03-20 08:13:08
La Diputación destina más de 750.000 euros para mejorar la provincia con ayudas a las entidades sociales castellonenses

2017-03-19 12:50:33
La Diputación destina 215.000 euros a garantizar el transporte adaptado de los colectivos en riesgo de exclusión de la provincia

2017-03-17 15:36:44
La Diputación dinamiza el interior de la provincia tras hacer más accesibles las cuevas rupestres de la Valltorta-Gasulla

2017-03-17 15:34:48
Mulet: “Sería surrealista que al acabar la concesión de la AP-7 el Gobierno implantara la euroviñeta”

Inici
Contacte
Publicitat
Avís legal